Olej kokosowy

Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni  jak i kosmetyce, ponieważ posiada liczne właściwości zdrowotne i pielęgnacyjne. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej. Opinie co do tego czy olej kokosowy jest najzdrowszym olejem są podzielone wśród naukowców ze względu na kwasy tłuszczowe nasycone. Moim zdaniem trzeba zachować umiar w jedzeniu oleju kokosowego jak i we wszystkim. Wszystko w nadmiarze szkodzi. Ja używam oleju kokosowego do smażenia np.racuchów lub naleśników oraz dodaje do ciasteczek i ciast.

U mnie olej ten również znalazł zastosowanie w mydłach naturalnych. Olej kokosowy posiada skutecznie właściwości nawilżające i przeciwbakteryjne. Zawiera kwas laurynowy, który właśnie wykazuje działanie antybakteryjne. Poprawia wilgotność skóry wzmacnia jej warstwę hydrolipidową. Ponadto olej kokosowy jest źródłem wielu witamin i składników odżywczych Vit C, E, B6, B12 , kwas foliowy, potas, żelaza, wapnia i magnezu.

Olej kokosowy jest głównym składnikiem mydeł naturalnych, skóra jest nawilżona i odżywiona, łągodzi podrażnienia na skórze.

Mydła dostępne w sklepach zawierają konserwanty, barwinki, zagęszczacze i sztuczne aromaty. A to odbija się na naszej skórze i zdrowiu. Duży wpływ na nasze zdrowie ma to co jemy ale też co nakładamy na skórę i czym się myjemy.

Jeżeli chcesz mieć zdrową i piękną skórę, zacznij używać oleju kokosowego tylko pamiętaj kupuj tylko olej nierafinowany eco oraz kosmetyki z dodatkiem olejów naturalnych bez sztucznych dodatków.

Oto moje, recznie robione mydło sosnowe!

83671810_173611800407038_1727349289975283712_n

Coconut has been used in both the kitchen and cosmetics, because it has numerous healhcare properties. Oil extracted from coconut pulp is widely considered to be the healthiest oil. Opinions as to whether coconut oil is the healthiest oil are divided among scientists because of saturated fatty acids. In my opinion, you need to be moderate in eating coconut oil and in everything. Everything is too much harm. I use coconut oil to fry e.g. breadcrumbs or pancakes and add it to cookies and cakes.

For me, this oil has also been used in natural soaps. Coconut oil has effective moisturizing and antibacterial properties. It contains lauric acid, which just has antibacterial activity. It improves skin moisture, strengthens its hydrolipid layer. In addition, coconut oil is a source of many vitamins and nutrients Vit C, E, B6, B12, folic acid, potassium, iron, calcium and magnesium.

Coconut oil is the main ingredient in natural soaps, the skin is moisturized and nourished, soothes skin irritations.

Soaps available in stores contain preservatives, periwinkle, thickeners and artificial flavors. And this affects our skin and health. What we eat but also what we apply to the skin and whether we wash have a great impact on our health.

If you want to have healthy and beautiful skin, start using coconut oil, just remember, buy only unrefined eco oil and cosmetics with the addition of natural oils without artificial additives.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s